Let op: Massage (Katwijk) aan Zee is verhuisd naar Noordwijkerhout. Actuele informatie over de massagepraktijk vind je op de nieuwe website van Lifestyle Massage Noordwijkerhout
 
Fibromyalgie is een ziekte waarbij de patiënt constant chronische pijn ervaart. De wetenschap staat nog voor een raadsel waardoor deze symptomen ontstaan. Waarschijnlijk komt het door een overprikkeling van de zenuwen, maar er is niemand die het zeker weet. Enorm vervelend! Gelukkig kan massage helpen de klachten wat te doen afnemen.
 

Voordelen van massage bij fibromyalgie

 
Fibromyalgie is een ziekte waarvan de wetenschap niet goed weet waardoor de constante pijnklachten ontstaan. Dat de patiënt daadwerkelijk chronische pijn ervaart, zoveel staat wel vast. Maar wat kan hieraan gedaan worden? Soms worden er medicijnen voorgeschreven om de pijn wat te verzachten, maar de gangbare opvatting is dat de niet-medicamenteuze behandelingen het beste werken. Behandelingen zoals massage…!

Het grootste voordeel van massage is dat het helpt de spieren te ontspannen. Bij fibromyalgie hebben de spieren de neiging om samen te krampen. Massage kan helpen de spieren weer uit die kramp te halen. Door de spieren warm te masseren en de doorbloeding flink te stimuleren, komen de spieren weer uit hun verkramping en krijgen ze rust.
 

Massage tegen vermoeidheid & ’tenderpoints’

 
Een belangrijk symptoom van fibromyalgie is ook dat patiënten door de chronische pijn slechter slapen. Daardoor voelen zij zich vaak vermoeid, en precies deze vermoeidheid zorgt ervoor dat de pijnklachten toenemen. Een vicieuze cirkel! Ontspannen door massage heeft dus een ander voordeel: het lichaam komt tot rust en valt (hopelijk) wat makkelijker in slaap. Hierdoor zou de ervaring van de pijn bij fibromyalgie minder moeten worden.

Als het lichaam het aankan, dan kan er tijdens de massage ook extra aandacht besteedt worden aan de ‘tenderpoints’, de typische drukpunten op het lichaam die extra gevoelig zijn bij mensen met fibromyalgie. Hier de spanning een beetje wegmasseren, dat kan zo’n grote opluchting zijn!
 

Fibromyalgie: een onbegrepen ziekte

 
Het is voor veel fibromyalgiepatiënten erg frustrerend dat er geen antwoorden op hun vragen gegeven kunnen worden. De wetenschap staat voor een raadsel, maar de klachten zijn echt! Massage zal de ziekte fibromyalgie dan ook niet kunnen genezen, net als dat medicijnen dat niet kunnen. Helaas.

Het beste is daarom te proberen de symptomen van de ziekte in bedwang te houden. Massage helpt hierbij, net als rek- en strekoefeningen om de spieren op lengte te houden. Daarnaast is een gezond en gevarieerd eetpatroon sterk aan te raden, omdat het menselijk lichaam nu eenmaal het beste werkt bij een gevarieerd dieet van met name verse producten. Veel water drinken is ook belangrijk, omdat water helpt om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren en daardoor de spieren en weefsels gezond helpt te houden!
 

Adviezen bij fibromyalgie

 
Naast bovenstaande adviezen is een belangrijke tip voor mensen met fibromyalgie om stress en vermoeidheid zoveel mogelijk te vermijden. Uit onderzoek is gebleken dat fibromyalgiepatiënten meer last hebben van de pijnklachten wanneer zij vermoeid en/of gestrest zijn. Daarom is het aan te raden een regelmatig ritme aan te houden en lichaam en geest niet te overbelasten, bijvoorbeeld door constant teveel te willen of geregeld te kort en/of op onregelmatige tijden te slapen.

Hoewel dit erg lastig kan zijn, is het een goed advies om de symptomen van fibromyalgie wat in bedwang te houden. De pijnklachten zullen ook dan niet helemaal weggaan (helaas! Tot de wetenschap heeft gevonden wat de oorzaak is…), maar wordt de ziekte wel beter beheersbaar. En dat is fijn!

Massage kan hier ook zeker bij helpen. Even lekker ontspannen, maar ook de spieren weer goed doorbloed krijgen en flink op rek brengen. Wil je het een keer proberen? Neem dan nu contact op met Massage Katwijk aan Zee!