Let op: Massage (Katwijk) aan Zee is verhuisd naar Noordwijkerhout. Actuele informatie over de massagepraktijk vind je op de nieuwe website van Lifestyle Massage Noordwijkerhout
 
Het doel van massage is vaak om lekker te ontspannen en/of om de spieren flink te stimuleren, waardoor er allerlei gezondheidsvoordelen optreden en het lichaam in zijn geheel beter gaat functioneren.

Echter, er zijn verschillende situaties waarin beter niet gemasseerd kan worden. Deze zogeheten contra-indicaties kunnen absoluut of relatief zijn, wat wil zeggen dat er ofwel helemaal niet gemasseerd kan worden, ofwel niet op bepaalde plekken op het lichaam.
 

Wanneer absoluut niet masseren?

 
Er zijn een aantal absolute contra-indicaties. Als hier sprake van is dan kan ik je helaas niet masseren, hoe graag ik ook zou willen… Bij twijfel kan je contact opnemen met mij, maar misschien beter zelfs nog met je behandelend arts. Als die toestemming geeft voor een massage, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk!

  • Bij koorts, griep of erge verkoudheid — Wanneer de lichaamstemperatuur verhoogd is, dan is massage niet aan te raden. Massage verwarmt de spieren en zet het lichaam in beweging. Hierdoor kunnen de symptomen verergeren.
  • Bij hartklachten — Raadpleeg je huisarts
  • Bij besmettelijke huidaandoeningen — Niet alleen wil ik de huidaandoeningen niet verergeren, ik wil mijzelf als masseur ook beschermen. Hier vallen ook aandoeningen als steenpuisten onder.
  • Bij zwakke bloedvaten — In principe zijn spataderen een lokale contra-indicatie, maar bij vaataandoeningen in het hele lichaam, kan er absoluut niet gemasseerd worden.
  • Bij erge stress verwerkt het lichaam de prikkels van een massage minder goed. Je bent dan nog steeds welkom bij massagepraktijk Massage aan Zee voor een zachte ontspanningsmassage, maar een stevige massage wordt dan niet aangeraden. Feitelijk is een zachte, vloeiende ontspanningsmassage bij erge stress al een klachtgerichte massage, omdat de spierspanning in zijn geheel moet worden verminderd. Je zal hier veel baat bij kunnen hebben!

 

Wanneer plaatselijk niet masseren?

 
Soms kan er beter plaatselijk niet gemasseerd worden, maar is er geen bezwaar tegen het geven en ontvangen van een massage in het algemeen. Zo is het over het algemeen beter de benen niet te masseren in het geval van spataderen, maar kan er nog steeds een heerlijke intense massage van de rug genoten worden.

Hier volgen nog een aantal relatieve contra-indicaties, waarbij tegen massage op bepaalde plekken wordt geadviseerd:

  • Het is over het algemeen beter om niet te masseren over verwondingen, blauwe plekken, verdikkingen en gezwellen — Ofwel we slaan deze plekken over, ofwel we stellen de massage nog even uit.
  • Kankertumoren mogen nooit gemasseerd worden — Raadpleeg voor massage bij kanker altijd je behandelend arts!
  • Ontstekingen mogen nooit gemasseerd worden — In het geval van een ontsteking is het lichaam al aan het vechten tegen de infectie. Een massage verwarmt & stimuleert en kan daardoor de situatie verergeren. Ook hier geldt dat we de plek kunnen overslaan, of de massage nog even kunnen uitstellen.

 

Algemeen advies voor een massage

 
Over het algemeen geldt dat in het geval van ziekte, het raadzaam is eerst je arts te raadplegen voor het ondergaan van een massage. Zelf adviseer ik altijd goed te luisteren naar de signalen van je lichaam. Als masseur probeer ik mij ook zo goed mogelijk af te stemmen op de constitutie van een cliënt. Uiteindelijk blijft massage altijd een wisselwerking tussen cliënt en masseur!

Dus ook wanneer je net herstellende bent van ziekte, medicijnen slikt zoals antibiotica of antidepressiva, hoge of lage bloeddruk hebt óf bloedverdunners gebruikt… Wanneer je last hebt van een spier- of botziekte, zoals reuma of osteoporose…

Je bent van harte welkom in mijn praktijk Massage aan Zee wanneer jij en eventueel je behandelend arts vertrouwen hebben in het positieve effect van een massage. Laat het áltijd van te voren weten wanneer je last hebt van serieuze klachten! Dan pas ik de massage daarop aan en geniet jij van het beste resultaat. Daar werk ik voor!